- I.
- II.
- III.
- IV.
- V.
- VI.
- VII.
- VIII.
- IX.
Artikel 1: rechtsvorm - benaming
De vereniging is opgericht als een vereniging zonder winstoogmerk, afgekort VZW, en wordt “Belgisch Arbitragehof voor de Sport” genoemd, afgekort “B.A.S.”.
Artikel 2: zetel
De vereniging is gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Artikel 3: duur
De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.
Artikel 4: doel - activiteiten
De vereniging heeft tot doel als arbitragecollege overeenkomstig de regels van Deel VI van het Gerechtelijk Wetboek over de voorgelegde geschillen in sportaangelegenheden uitspraak te doen en als bemiddelingsinstantie in sportaangelegenheden op te treden.
De vereniging kan tevens, op verzoek van Belgische sportbonden, juridische bijstand verlenen aan die bonden.
De vereniging mag alle handelingen verrichten die rechtstreeks of onrechtstreeks tot de verwezenlijking van dit doel bijdragen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk toegelaten is en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van dit doel.
De voornaamste activiteiten die de vereniging wil organiseren zijn de volgende:
1. Arbitrages, vergaderingen, lessen, bijscholingscursussen, colloquia organiseren;
2. Reglementen, allerhande promotiemateriaal opstellen en/of produceren;
3. Promotiemateriaal, uitrusting (kledij of andere), programma’s of cursussen (in de vorm van syllabi, video’s, e-learning) kopen, verkopen of doorverkopen;
4. Lobbyingactiviteiten verrichten, werving van effectieve en toegetreden leden en zoeken van sponsors;
5. Op tijdelijke of definitieve basis ruimten huren, bouwen en/of inrichten voor kantoren, opleiding, opslag;
6. Geïndividualiseerd onderwijs organiseren.
Artikel 5
De vereniging bestaat uit effectieve leden.
Afdeling 1: toetreding
Artikel 6
De effectieve leden zijn minimum zeven in aantal.
De stichtende leden zijn de eerste effectieve leden van de vereniging. De stichtende leden zijn:
• Drie leden voorgesteld door het BOIC
• Twee leden voorgesteld door de atletencommissie van het BOIC
• Twee leden voorgesteld door de sportfederaties individuele sporten
• Twee leden voorgesteld door de sportfederaties ploegsporten
• Twee leden voorgesteld door de werknemersorganisaties
• Een lid voorgesteld door de profliga's.
De bestuurders benoemen de voorzitter uit de door het BOIC voorgedragen leden.
Artikel 7
Elke categorie van effectieve leden draagt de kandidatuur voor van één of meerdere vertegenwoordiger(s) door het sturen van een geschrift dat ondertekend wordt door zijn voorzitter of een emailbericht uitgaande van de voorzitter tegen ontvangstbewijs.
De aldus voorgestelde leden moeten ouder dan 18 jaar zijn, deel uitmaken van de categorie van het effectieve lid.
Dit geschrift wordt uiterlijk 20 kalenderdagen vόόr de algemene vergadering overgemaakt aan het secretariaat van de vereniging.
De algemene vergadering beslist bij gewone meerderheid over de aanvaarding van het lid dat de categorie die hem voorstelt, vertegenwoordigt. Dit besluit is definitief en moet niet worden gemotiveerd.
Artikel 8
Alleen de effectieve leden genieten de volledige rechten die door het Wetboek van vennootschappen en verenigingen of deze statuten
aan de vennoten worden toegekend.
Zij hebben als enigen stemrecht.
Afdeling 2: Uittreding, uitsluiting, schorsing
Artikel 9
Elk effectief lid kan te allen tijde uit de vereniging treden via e-mail aan de Raad van Bestuur. De uittreding zal de eerste van de maand volgend op de ontvangst van deze kennisgeving ingaan.
Het uittredende effectieve lid dient de volledige bijdrage te betalen en dient zijn deel van de kosten te betalen die goedgekeurd werden voor het jaar waarin hij zijn ontslag indient.
Wordt bovendien geacht uit te treden, het effectieve lid dat zijn bijdrage niet betaalt binnen de maand van de herinnering die hem daartoe per gewone brief of per e-mail wordt gestuurd of dat niet meer voldoet aan de voorwaarden voor zijn toetreding.
Het lid dat door zijn gedrag schade berokkent aan de vereniging kan worden voorgesteld tot uitsluiting door de raad van bestuur. De uitsluiting van een lid kan enkel uitgesproken worden door de algemene vergadering bij twee derde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.
De uitsluiting van het lid moet worden vermeld in de oproeping. Het betrokken lid moet door de voorzitter van de raad van bestuur in kennis worden gesteld van de uitsluitingsredenen. Hij heeft het recht gehoord te worden door de algemene vergadering en kan zich laten bijstaan door een raadgever.
De sanctie van uitsluiting ten aanzien van het lid wordt hem ter kennis gebracht bij aangetekende brief en wordt ingeschreven in het register van de leden.
De raad van bestuur mag, tot de beslissing van de algemene vergadering, de leden schorsen die zich schuldig hebben gemaakt aan een ernstige inbreuk op deze statuten en op de wetten.
Tot deze schorsing kan door de raad van bestuur worden beslist bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige bestuurders en voor zover minstens twee derden van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn.
Het lid van wie de schorsing wordt voorgesteld, wordt voorafgaandelijk door de raad van bestuur gehoord en kan zich laten bijstaan door een raadgever naar keuze.
Tijdens de schorsingsperiode, opgelegd door de raad van bestuur op tijdelijke basis, worden de rechten van het lid opgeschort.
Afdeling 3: rechten
Artikel 10
Het uittredend, ontslagnemend, geschorst of uitgesloten lid, alsook de erfgenamen of rechthebbenden van het overleden lid, kan geen aanspraak maken op het maatschappelijk bezit.
Ze mogen geen opgave, verantwoording van de rekeningen noch het leggen van de zegels of een inventaris vorderen, noch de terugbetaling vorderen van de betaalde bijdrage of anderen in ruime zin.
Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt ten allen tijde, om wat voor reden dan ook.
Afdeling 4: register
Artikel 11
De raad van bestuur houdt, in elektronische vorm, een register van de effectieve leden, conform artikel 9.3 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
Het inzagerecht in het elektronische register van de effectieve leden wordt mits uitdrukkelijk verzoek aan de secretaris verleend.
Artikel 12
Alle leden betalen een jaarlijkse bijdrage, waarvan het bedrag, dat niet hoger mag zijn dan 250 euro, door de algemene vergadering wordt vastgelegd.
Artikel 13: samenstelling en vertegenwoordiging
De Algemene Vergadering wordt samengesteld uit de effectieve leden.
Voor de algemene vergaderingen worden naast de leden tevens uitgenodigd, zonder stemrecht:
- de door de raad van bestuur uitgenodigde deskundigen;
- de leden van de commissies en ad hoc werkgroepen;
- de voorzitter van de arbiters
Artikel 14: bevoegdheden
De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:
• het wijzigen van de statuten;
• het benoemen en ontslaan van bestuurders en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;
• het benoemen en afzetten van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging;
• het goedkeuren van de jaarrekening en van de begroting;
• de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen alsook, in voorkomend geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de commissarissen;
• het ontbinden van de vereniging,
• het uitsluiten van de leden;
• de omzetting van de vereniging in een IVZW, een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming;
• om een inbreng om niet van een algemeenheid te doen of te aanvaarden;
• het bepalen van de bijdragen;
• alle andere gevallen waarin de wet of de statuten dat vereisen.
Artikel 15: vergaderingen
De algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de raad van bestuur binnen zes maanden na het einde van het boekjaar.
Op ieder ogenblik kan een buitengewone algemene vergadering worden bijeengeroepen door een beslissing van de raad van bestuur, namelijk op vraag van minstens één vijfde van de effectieve leden.
De algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de raad van bestuur per e-mail, indien zij een e-mailadres hebben, of bij gebreke bij gewone brief, ondertekend door de Secretaris of de Voorzitter in naam van de raad van bestuur, en die minstens 15 kalenderdagen vόόr de vergadering wordt gestuurd.
De oproeping moet naar alle effectieve leden, bestuurders en commissarissen per e-mail worden gestuurd, op het laatste daartoe door het lid aan de secretaris verstrekte e-mailadres of, bij gebreke hieraan, per brief.
De oproeping bevat dag, uur en plaats van de algemene vergadering.
De agenda wordt samen met de bijlagen gevoegd aan de oproeping.
Elk voorstel dat ondertekend is door minstens een twintigste van de effectieve leden moet op de agenda worden gezet, op voorwaarde dat het voorstel minstens twintig kalenderdagen vόόr de algemene vergadering op de zetel van de vereniging is ontvangen en vergezeld is van een gedetailleerde en toelichtende nota.
De vergadering kan niet geldig beraadslagen over punten die niet op de agenda vermeld zijn tenzij een twee derde meerderheid van de aanwezige effectieve leden van oordeel is dat deze punten omwille van de urgentie aan de agenda kunnen worden toegevoegd. Zij kan dit nooit doen in geval van statutenwijziging, uitsluiting van een effectief lid, vrijwillige ontbinding van de vereniging en omzetting van de vereniging in een IVZW, een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming.
Artikel 16: schriftelijke algemene vergadering
De leden kunnen eenparig en schriftelijk alle besluiten nemen die tot de bevoegdheid van de algemene vergadering behoren, met uitzondering van statutenwijzigingen. In dat geval dienen de formaliteiten van bijeenroeping niet te worden nageleefd. De leden van de raad van bestuur en, in voorkomend geval, de commissaris, mogen op hun verzoek van die besluiten kennis nemen.
Artikel 17: algemene vergadering op afstand
Deelname aan de algemene vergadering kan via video- of teleconferentie plaatsvinden door middel van een door de VZW ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.
De oproeping bevat de nodige gegevens om aan de video- of teleconferentie deel te nemen alsook een uiteenzetting van de te volgen procedure om op afstand deel te nemen.
Het gebruikte communicatiemiddel stelt de deelnemers in staat om:
1) de identiteit en de hoedanigheid van de andere deelnemers te controleren;
2) rechtstreeks, gelijktijdig en onafgebroken kennis te nemen van de besprekingen tijdens de vergadering en hieraan deel te nemen;
3) deel te nemen aan de beraadslagingen en vragen te stellen;
4) hun stemrecht uit te oefenen met betrekking tot alle punten waarover de vergadering zich dient uit te spreken.
Alle personen die uitgenodigd worden voor de algemene vergadering kunnen elektronisch deelnemen aan de algemene vergadering.
De notulen van de algemene vergadering vermelden de eventuele technische problemen die de deelname langs elektronische weg hebben belet of verstoord.
Wat de naleving van de voorwaarden inzake quorum en meerderheid betreft, worden de leden die op die manier aan de algemene vergadering deelnemen, geacht aanwezig te zijn op de plaats waar de algemene vergadering wordt gehouden.
Artikel 18
Elk effectief lid beschikt over een stem. Hij kan zich laten vertegenwoordigen door een schriftelijke volmacht te geven aan een ander effectief lid. Elk lid kan slechts houder zijn van één volmacht.
Artikel 19
De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij gebreke daarvan, door de ondervoorzitter of door de aanwezige bestuurder met de grootste anciënniteit binnen de raad van bestuur.
Artikel 20
De algemene vergadering beraadslaagt geldig wanneer minstens de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, behalve in de gevallen waarin het Wetboek van vennootschappen en verenigingen anders bepaalt.
De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, behalve in de gevallen waarin het Wetboek van vennootschappen en verenigingen of deze statuten anders bepalen.
Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van de bestuurder die hem vervangt doorslaggevend.
Behoudens andersluidende bepaling tellen onthoudingen, ongeldige stemmen, blanco stemmen niet mee in het stemmingsquorum.
De stemmingen binnen de algemene vergadering geschieden:
- bij geheime stemming wanneer het om personen gaat,
- bij handopheffing voor de andere gevallen, tenzij een vijfde van de leden van de algemenevergadering verzoekt om een geheime stemming.
Artikel 21
De besluiten van de algemene vergadering worden opgenomen in een notulenregister dat ondertekend wordt door de voorzitter en een bestuurder. Een door de voorzitter of de secretaris ondertekende kopie van de notulen wordt gestuurd aan de effectieve leden.
Het register wordt bewaard op de maatschappelijke zetel waar alle leden het kunnen inkijken, maar het in geen geval mogen verplaatsen. Derden hebben de mogelijkheid om de notulen in te kijken.
Belanghebbende derde partijen kunnen uittreksels, ondertekend door de voorzitter en de secretaris, opvragen voor bepaalde punten die hen aanbelangen.
Alle wijzigingen van de statuten worden neergelegd ter griffie van de ondernemingsrechtbank van de zetel van de VZW uiterlijk binnen 30 dagen te rekenen vanaf de dagtekening van de definitieve akte.
Het bestuursorgaan wordt raad van bestuur genoemd.
Artikel 22
De vereniging wordt geleid door een Raad van Bestuur van zeven personen, effectief lid van de vereniging:
• De voorzitter van de Algemene Vergadering, tevens voorzitter van de Raad van Bestuur
• Een lid voorgesteld door het BOIC
• Een lid voorgesteld door de atletencommissie van het BOIC
• Een lid voorgesteld door de sportfederaties individuele sporten
• Een lid voorgesteld door de sportfederaties ploegsporten
• Een lid voorgesteld door de werknemersorganisaties
• Een lid voorgesteld door de profliga's
alsmede door desgevallend maximum twee onafhankelijke bestuurders die evenwel geen deel uitmaken van de algemene vergadering. Zij behoren niet tot de entiteiten die de hogergenoemde effectieve bestuursleden hebben voorgesteld.
De bestuurders handelen als een college en hebben allemaal stemrecht.
Overigens kan de raad van bestuur deskundigen aanduiden die zijn vergaderingen bijwonen. Deze deskundigen hebben geen stemrecht.
Artikel 23: benoeming, uittreding, afzetting
De bestuurders worden onder de leden van de algemene vergadering benoemd door de algemene vergadering voor een termijn van vier jaar. De uittredende bestuurders zijn herverkiesbaar.
De Raad van Bestuur kiest in zijn midden een secretaris, een penningmeester en -indien nodig - een ondervoorzitter.
Kandidaturen voor de functie van bestuurder
Een kandidaat-bestuurder moet zijn kandidatuur uiterlijk 30 kalenderdagen vόόr de algemene vergadering overmaken. De kandidatuur moet vermelden tot welke categorie hij behoort en worden ondertekend door de kandidaat. De kandidaturen worden gevoegd aan de agenda van de algemene vergadering.
Kandidaturen voor de functie van onafhankelijke bestuurder
De kandidaat moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als onafhankelijke bestuurder te worden toegelaten:
- geen deel uitmaken van de algemene vergadering
- niet door een effectief lid worden voorgesteld of aangesloten zijn bij één van de in de eerste paragraaf van artikel 22 bedoelde instanties
- zijn CV overmaken
- een meerwaarde bieden voor de raad van bestuur.
Hij maakt zijn kandidatuur uiterlijk 30 kalenderdagen vόόr de algemene vergadering aan het secretariaat van de VZW over.
Hij wordt verkozen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden van de algemene vergadering, voor zover zijn benoeming aan het criterium voorzien in artikel 22 voldoet.
Hij heeft stemrecht.
Verkiezing
Procedure
Tijdens de algemene vergadering wordt de stemming uitgedrukt op een stembiljet dat de alfabetische lijst van de kandidaten bevat. Elk effectief lid brengt een stemming uit voor de kandidaten, met een maximum van het aantal openstaande functies, door het aanvinken van de namen van de bestuurders aan wie hij een stem geeft. Het vak wordt leeg gelaten bij de bestuurders aan wie hij geen stem geeft.
Stemming
De stemming gebeurt bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden van de algemene vergadering, de afwezigen, de ongeldige stemmen en de onthoudingen uitgesloten. Een rangschikking wordt tijdens de vergadering opgemaakt, op grond van het behaald aantal stemmen. De kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald, worden verkozen als bestuurders. Alleen de kandidaturen die meer dan 20% van de stemmen hebben behaald kunnen in aanmerking worden genomen. Bij staking van stemmen tussen twee of meerdere kandidaten vindt er een nieuwe verkiezing plaats die beperkt wordt tot de betrokken kandidaten.
Uittreding
Elke bestuurder staat vrij uit de vereniging te treden door zijn ontslag schriftelijk bij de raad van bestuur in te dienen.
Afzetting
De afzetting van bestuurders kan alleen door de algemene vergadering worden uitgesproken, bij een twee derde meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
Artikel 24: coöptatie
Wanneer de plaats van een bestuurder openvalt voor het einde van zijn mandaat, hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren, die aan dezelfde toetredingsvoorwaarden als de uittredende bestuurder voldoet.
De eerstvolgende algemene vergadering moet het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen; bij bevestiging volbrengt de gecoöpteerde bestuurder het mandaat van zijn voorganger, tenzij de algemene vergadering er anders over beslist. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de algemene vergadering, zonder dat dit afbreuk doet aan de regelmatigheid van de samenstelling van het bestuursorgaan tot op dat ogenblik.
Artikel 25: vergaderingen, beraadslaging, beslissing
De voorzitter of de secretaris roepen de raad bijeen. De raad van bestuur kan slechts geldig beslissen indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is.
Iedere bestuurder beschikt over één stem. Elke bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder met een schriftelijke volmacht. Elke bestuurder mag slechts één volmacht hebben.
De besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen.
Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of - bij zijn afwezigheid - van diegene die de vergadering voorzit, doorslaggevend.
Onthoudingen, ongeldige stemmen en blanco stemmen worden niet meegeteld voor het quorum van de stemmen.
De beslissingen worden opgenomen onder de vorm van notulen, ondertekend door de voorzitter, de secretaris en de bestuurders die erom verzoeken, in een speciaal register.
Elk lid kan uittreksels vragen die op hem betrekking hebben en die door de voorzitter en de secretaris zullen worden ondertekend.
Belanghebbende derde partijen kunnen uittreksels, ondertekend door de voorzitter en de secretaris, opvragen voor punten die hen
aanbelangen.
Artikel 26: dringende beslissing
In dringende gevallen kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen per e-mail en op voorwaarde dat zij bij eenparig besluit van de bestuurders worden genomen.
Artikel 27: belangenconflict
Een bestuurder die een rechtstreeks of onrechtstreeks belang, van welke aard dan ook, heeft dat strijdig is met het belang van de vereniging, moet dit meedelen aan de andere bestuurders vóór het bestuursorgaan een besluit neemt. Zijn verklaring en toelichting over de aard van dit strijdig belang worden opgenomen in de notulen van de vergadering van de raad van bestuur die de beslissing moet nemen.
De bestuurder mag niet deelnemen aan de beraadslagingen van de raad van bestuur over deze beslissingen of verrichtingen, noch aan de stemming in dat verband. Wanneer de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders een belangenconflict heeft, dan wordt de beslissing of de verrichting aan de algemene vergadering voorgelegd; ingeval de algemene vergadering de beslissing of de verrichting goedkeurt, kan de raad van bestuur ze uitvoeren.
Artikel 28: bevoegdheden
De raad van bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheden op gebied van administratie en beheer van de vereniging. Behalve in geval van bijzondere machtiging vormt hij een college.
Hij is bevoegd voor alle zaken die door de wet of deze statuten niet aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.
Hij mag onder meer, zonder dat deze opsomming beperkend is en zonder afbreuk te doen aan alle andere machten voortvloeiend uit de wet of de statuten, alle daden en overeenkomsten stellen en afsluiten, schikkingen treffen, compromissen sluiten, roerende en onroerende goederen verwerven, ruilen, verkopen, onroerende goederen of rechten met een hypotheek bezwaren, leningen afsluiten, alle legaten, subsidies, schenkingen en overdrachten aanvaarden.
Artikel 29: reglementen
De raad van bestuur is als enige bevoegd om naast de statuten een huishoudelijk reglement en een arbitragereglement op te stellen. Wijzigingen kunnen worden aangebracht aan deze reglementen door de raad van bestuur, en dit bij twee derde meerderheid van de stemmen.
Artikel 30
De bestuurders gaan door hun functie geen enkele persoonlijke verplichting aan en zijn enkel verantwoordelijk voor de uitvoering van hun mandaat, dat onbezoldigd wordt uitgeoefend.
Artikel 31
De raad van bestuur kan het dagelijks bestuur van de vereniging opdragen, met handtekeningsbevoegdheid voor dit bestuur, aan één of meerdere gedelegeerd bestuurder(s), lid of derde, waarvan hij de bevoegdheden bepaalt. Indien meer dan één persoon wordt belast met het dagelijks bestuur, treden ze op als college.
De handelingen betreffende de benoeming of de ambtsbeëindiging van de bestuurders en van de personen die met het dagelijks bestuur belast zijn, worden neergelegd ter griffie van de ondernemingsrechtbank van de zetel van de VZW uiterlijk binnen 30 dagen vanaf de dagtekening van de definitieve akte.
De personen die met het dagelijks bestuur belast zijn, gaan door hun functie geen enkele persoonlijke verplichting aan en zijn enkel verantwoordelijk voor de uitvoering van hun mandaat, dat onbezoldigd wordt uitgeoefend.
Artikel 32
Ten aanzien van derden is de vereniging slechts geldig verbonden door de gezamenlijke handtekening van de voorzitter - of, in voorkomend geval, de ondervoorzitter - en een bestuurder. Zij moeten hiertoe geen voorafgaande machtiging van de raad van bestuur voorleggen.
De raad van bestuur of de bestuurders die de vzw vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de vzw aanstellen. De gevolmachtigden verbinden de vzw binnen de perken van de hun verleende volmacht.
De handelingen betreffende de benoeming of de ambtsbeëindiging van de personen die gemachtigd zijn om de vereniging te vertegenwoordigen, worden neergelegd ter griffie van de ondernemingsrechtbank van de zetel van de VZW uiterlijk binnen 30 dagen vanaf de dagtekening van de definitieve akte.
De personen die gemachtigd zijn om de vereniging te vertegenwoordigen, gaan door hun functie geen enkele persoonlijke verplichting aan en zijn enkel verantwoordelijk voor de uitvoering van hun mandaat, dat onbezoldigd wordt uitgeoefend.
Artikel 33
Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. De raad van bestuur legt de jaarrekening en de begroting ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering, die zich bij afzonderlijke stemming uitspreekt over de kwijting aan de bestuurders en - desgevallend – de commissaris.
De jaarrekening en de begroting worden bijgehouden en in voorkomend geval gepubliceerd overeenkomstig artikel 3.47 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
De jaarrekening wordt binnen de 30 dagen na goedkeuring voor rekening van de vereniging neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de ondernemingsrechtbank of - indien de wet dit vereist - bij de Nationale Bank van België, alsook alle boekhoudkundige documenten van de vereniging.
Artikel 34
Bij vrijwillige ontbinding van de vereniging wijst de algemene vergadering een of meer vereffenaars aan en bepaalt zijn/hun opdracht.
Ingeval van ontbinding en vereffening beslist de algemene vergadering over de bestemming van het vermogen van de vereniging dat - na aanzuivering van het passief - zal worden toegekend aan een andere vereniging zonder winstoogmerk met een gelijkaardig of verwant doel.
Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd op de griffie en bekendgemaakt in de bijlage bij het Belgisch Staatsblad.
Artikel 35
Voor alles waarin deze statuten niet uitdrukkelijk voorzien, is het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van toepassing.